miercuri, 8 septembrie 2010

Oraşul de Plastilină

Închid ochii. O imagine densă îmi invadează retina. Deschid ochii. Nu mă dumeresc ce este în jur. Staţi, ce e aici? Un oraş? Straniu, e atât de ireal. Oraşul de plastilină? Superb. Păşesc atentă. Plastilină, plastilină. Încălţămintea îşi lasă amprente. E atât de distractiv. Pomi din plastilină, cer, alei, flori, scaune, păsări, fluturi. Şi e atât de senin aici. Dar am careva incertitudini. Unde e soarele? Unde e? Mă şi întristez, dar şi mă bucur. El ar topi totul în jur şi ar fi atât de trist. Mă aşez pe o bancă, ce drăguţ, un omuleţ îmi întinde o îngheţată. E atît de plăpând, şi colorat, şi îmi vorbeşte. Are o voce de plastilină. Oarecum gingaşă, dar şi nedesluşită. Cuvintele sună atât de straniu.
Zvrrr...zvrrr... se aude ceva!
Aoleu! Sunt şi cutremure pe aici? Mă rostogolesc. Cine mă presează aşa? Ah, sunt un boţ de plastilină. Copilule, ce te joci aşa cu mine? Eu vreau în oraşul de plastilină...

5 comentarii:

  1. Un text BUN, cu imagini îndrăzneţe, ca şi visul boţului de plastilină. O remarcă: nu putem spune "careva incertitudini", ci "câteva incertitudini".
    Cu prietenie, Emil Iliescu

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragi autori, mici şi mari,
    Se prea poate ca eu să n-am încotro şi să joc rolul căpcăunului în calitate de jurat al exerciţiului vostru literar dar dacă veţi accepta că eu încerc să "judec" textele voastre şi nu pe voi, atunci cu siguranţă ne vom zâmbi prieteneşte, nu-i aşa? :)
    Să vedem deci:
    Exprimare niţel greoaie, exemple:
    "Mă şi întristez, dar şi mă bucur." variantă: "Mă întristez şi mă bucur în acelaşi timp"
    Oarecum gingaşă, dar şi nedesluşită.
    Câteva greşeli gramaticale:
    virgule puse înainte de "şi", "dumeresc" corect ar fi: dumiresc
    "Dar am careva incertitudini" corect "Dar am câteva incertitudini".

    Una peste alta, ideea textului nu e rea, încercă să-ţi reciteşti textele cu voce tare şi cu siguranţă urechea te va avertiza când formularea frazei nu e tocmai corectă.

    Nota 6 .

    RăspundețiȘtergere
  3. O idee bună, dar ce ne facem cu greşelile gramaticale? Nu sunt multe,dar sper să înţelegi că ele trag mult în jos nota ta. La fel şi unele exprimări.

    cu prietenie, maria
    Nota 6

    RăspundețiȘtergere
  4. mi-a placut mult de tot....hai sa ne jucam :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Ideea centrală, aceea de a te descoperi ca făcând parte dintr-o lume de plastilină, tu însuți fiind de plastilină, mi se pare cea mai inspirată dintre toate textele. Ar fi un 9,50 pentru idee și poate ar fi fost de departe textul câștigător după mine, dar încercând să aplicăm și rigorile literare, greșelile menționate de antevorbitori nu pot fi trecute cu vederea (pentru asta ar fi un 6). Deci, făcând media, avem un 7,75.

    Aveți o imaginație bogată, ceea ce e de bun augur, dar mare atenție la forma în care îmbrăcați ideile. Asta vine odată cu timpul și experiența, dar presupune și multă lectură.

    Călin Sămărghițan

    RăspundețiȘtergere