miercuri, 5 ianuarie 2011

Cartea

Am discutat cu uni dintre voi. Am aşteptat de la toţi idei pentru carte. Cu excepţia Mariei, Oanei şi Ellei, ceilalţi nu s-au implicat defel. Şi a fost vacanţă!
E vorba de copertă şi ilustrarea ei, culoarea, formatul cărţii, numărul de texte cu care va participa fiecare ca să evaluăm numărul de pagini.
O carte nu se scoate atât de uşor, este vorba de multă muncă de editare, corectare, refacerea unor texte, asta pentru că trebuie să ieşim pe piaţă cu ce avem mai bun.
Nu vor participa la acest volum decât textele postate aici. Nu fac excepţie nici eu, voi participa doar cu texte noi, nepublicate în altă parte.
CV:
Am cerut tuturor CV voastre literare. Nu am primit niciunul.
Poze:
Fotografii am primit doar de la Maria şi Ella.
În loc de fotografii, am venit cu sugestia ca cineva să ne facă portretele. În această direcţie ne vor ajuta Ioana, Oana şi Ella. Vedem ce iese şi alegem. Deci avem nevoie de fotografiile voastre. Nu de buletin!
Avem nevoie de un ilustrator, nu vrem o carte plicticoasă.
Aştept păreri.

Textele:
Cred că zece de fiecare ar fi cel mai potrivit număr. Deocamdată.
Aş dori să-mi semnalaţi voi textele pe care consideraţi că ar putea să ne facă cinste. E vorba de cele propri, dar aş dori să vă uitaţi şi peste cele ale colegilor voştri şi să întocmiţi un top al preferinţelor voastre, pentru fiecare coleg. Îl veţi trimite pe mail-ul meu. Voi aduna voturile şi doar rezultatul final va fi publicat. Fără nume, ca să nu existe discuţii între noi, deşi eu consider acest lucru ca pe un ajutor oferit colegilor.
E puţină muncă, dar în general cunoaşteţi textele postate aici iar eu voi încerca să ţin cont de toate părerile. În definitiv este cartea noastră, nouă trebuie să ne placă în primul rând, noi trebuie să fim mândri de ea. Nu scoatem o catre doar ca să ne aflăm în treabă.
După selecţia textelor va urma editarea, corectarea unora însă veţi fi ajutaţi.

Copertă:
În urma discuţiilor cu cei amintiţi, am căzut de acord că simplitatea coperţii va fi un atu important pentru promovarea ei. Până acum am stabilit că va apărea silueta, în creion, a unui tânăr/tânără, cu mâinile în buzunare, văzută din spate, ca şi cum întoarcem spatele lumii urâte în care trăim.

Pentru ilustrare, Maria zice: „eu m-am gândit să fie lucrări ale unor pictori celebri, sau sculptori...”
Însă... O să avem nevoie de acceptul lor, altfel se consideră furt. Destul de dificil de realizat acest deziderat. Sau mergem la noroc. De aceea zic să dăm şansă unor tinere talente să se desfăşoare, în speranţa că nu vor cere bani pentru lucrările lor. Sunt destui tineri care vor să se lanseze, vom găsi ceva potrivit. Sau dacă cineva cu nume vrea să ne ajute, gratuit, foarte bine.

Despre culoarea coperţii, o idee de la Oana Cristiana Bănuţă: „culorile sunt importante, mă gândesc că ar merge ceva kaki, bej... gri”.
Îi dau dreptate, dar cele sugerate mărturisesc că nu sunt culorile preferate. De mine. Voi ce spuneţi?

Titlu:
M-am gândit la un titlu care să ne reprezinte, dar iarăşi spun: trebuie să veniţi cu idei, propuneri, acum nu la final, când totul va fi gata. Atunci va fi doar cârcoteală.
Pentru titlu, propunerile Mariei sunt: (co)libris (cenaclul meu se numeşte aşa). Motivaţia: colibri (pasare) simbolizează aspiraţiile, zborul; libris-carte, înţelepciune)
Hărţi poetice/lirice (?? Adică ceva legat de geografie, fiindcă suntem din diverse locaţii, dar ne unim prin cuvînt ).
Adevărul e că titlul trebuie să „lovească” la fix, ne trebuie ceva cu impact. Să fie atractiv, să ne reprezinte. Deci, hai să nu căutăm motivaţii neapărat, ci ceva care să ne propulseze, aşa cum a fost şi numele blogului nostru. Vă asigur că mulţi s-au întrebat ce naiba se ascunde aici?

Apropo de promovare, dacă aveţi legături cu scriitori, poeţi, critici care ar vrea să scrie despre noi, ar fi foarte bine. Voi căuta şi eu, dar aştept şi implicarea voastră. Sigur ştiţi oameni de bună credinţă dispuşi să ne susţină. Fără publicitate, o carte s-a născut moartă.

TEMĂ:

pentru că jurnalul Ellei a avut atâta success, vă invit şi pe voi să scrieţi câteva pagini de jurnal.
Sper să le includem în carte. Numai de voi depinde.

Încă nu e târziu pentru poveşti. Ar putea fi capitole separate în cartea noastră, ar pune în valoare valenţele acestui grup şi ale fiecăruia dintre noi.

Doru

21 de comentarii:

  1. SOS! Într-adevăr trebuie să fim mai activi!

    Cu referire la culoare mie mi-ar plăcea mov, sau bleumarin.

    Am vorbit cu Ella. Ea a zis clasicul alb-negru. Şi mi-a venit o idee. Alb-negru în şah. (Va fi ceva de genu Şah-Mat.)

    Selectarea textelor. Eu voi face o selecţie a fiecărui autor şi voi trimite prin mail (e bine aşa Doru? vei avea mult de muncă).
    Mai revin cu idei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sah-Mat e cu doua taisuri, depinde de cine va citi sau va critica cartea.
    Zic sa nu le dam ocazii, ca oricum vor fi destui carcotasi. Sau invidioasi,cum vrei sa-i vezi.

    Doru

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt de acord cu Doru, un titlu trebuie bine gandit, ca sa fie in favoarea noastra. Personal o sa mai ma gandesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. E o idee frumoasa, as putea spune.
    Ne mai gandim cu privire la titluri. Totusi, imi place ideea ~(co)libris~

    RăspundețiȘtergere
  5. si mie mi-a placut ideea de colibris... Ca sa fiu sincera Doru a dat mai de mult o idee "cu luna in buzunar" , asa ca o eventuala schita cu un pusti semi-intors din al carui buzunar sa atarne o luna, pe fundal alb era ideea mea de coperta. Dat fiind faptul ca inca nu avem un titlu(desi asta chiar nu e ingrijorator,eu zic ca textele ar trebui sa primeze calitativ) Colibris e o idee puternica dar pentru titlul asta ma gandesc la un simbol mai degraba...

    RăspundețiȘtergere
  6. vin si eu cu propuneri. sa incep cu titlul. avem poezii cu teme variate si este nevoie de ceva care sa le cuprinda pe toate.GEOGRAFIE LIRICA.eu zic ca asta spune totul si despre noi! Este simplu, dar are putere! Nu sunt de acord cu desenul ales pentru coperta.De ce intoarcem spatele lumii? Doar cei invinsi fac asta si noi suntem niste luptatori sau nu suntem? noi vrem sa schimbam nu sa fim indiferenti! asa ca...daca titlul este bun si eu zic ca este...coperta o vad asa- o harta cu un contur bizar(culoarea untului sau putin mai inchis) cu titlurile poeziilor sau numele nostru in locul localitatilor. deci o harta pe fond albastru nuantat. un petic de cer! suntem tineri, jucausi, cartea trebuie sa fie tot asa! deschisa spre lume, cunoastere, aprofundare...
    facem noi desenele.nu trebuie sa fie perfecte!am rugat pe cineva- va spun la momentul potrivit sa ne ajute.o sa selecteze imaginile care sunt bune si le corecteaza.initial il rugasem sa ne ofere lucrarile dansului, dar a venit cu aceasta idee. e mai bine asa.desene simple in creion usor de realizat! ella am vazut desenele pe lira.aici de ce nu postam? uite alta idee care acum mi-a venit.Doru stiu ca nu am trimis nimic, dar imi cunosti parerea despre realizari.poate ar fi mai bine sa nu trecem decat varsta.o parere doar! cu cat cv este mai stufos cu atat pretentiile cititorului sunt mai mari.si eu zic ca avem destule stangacii in vers.toti! am zis...nu am dat cu batul! va rog sa va ganditi la propunerea mea. uneori vad lucrurile simplu, atat de simplu! despre corectura textelor propun sa lucram tot noi pe ele! adultii schimba sensul.pe autori.fara suparare.spunem ce e bine si ce nu si acceptam.multi nu vor asta, dar trebuie.lucrurile se vad altfel cand nu esti implicat in scrierea poeziei in mod direct.fara sa ne implicam toti, cartea nu are valoare.Eu nu vreau maculatura de dragul de a-mi vedea numele intr o carte pe care nu o citeste mai nimeni.asta o poti face cu bani daca ai cateva poeme de tot rahatul!Ganditi-va la asta! eu personal nu am decat 3 poezii bune de publicat! Doar trei!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, Ioana, si mie mi se pare mult 10 texte. Pana in 5.

    RăspundețiȘtergere
  8. Estera,
    cand am spus ca am doar trei, am vrut sa se inteleaga ca restul trebuie sa fie lucrate.Cred ca e bine 10 sau si mai mult ca sa avem de unde alege! nu ai spus nimic de titlul,coperta si restul.ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  9. Ioana, nu crezi că e o idee prea extravagantă imaginea copertei pe care ţi-o imaginezi ?
    Mie mi se pare cam încărcată.

    Am scris cîteva idei şi i-am trimis un mail lui Doru.
    Sper că atunci cînd adună toate ideile, să le facă publice ca să putem alege şi noi ce ne place mai mult.

    Coperta eu o văd albă. Şi aşa cum s-a menţionat, tînărul cu mîinile în buzunare.
    Mi-a plăcut foarte mult titlul:
    CU LUNA ÎN BUZUNARE

    cred că e genială şi ne-ar reprezenta. imaginaţi-vă: aveţi luna în buzunare. inspiră.. şi de aici porneşte fiecare cu ideile sale.

    -dincolo de a fi trup

    -alter ego

    -învăţăm a muri
    (deşi ultima mi se pare cam pesimistă)

    cred că 10 texte e destul. depinde de numărul autorilor.
    dar trebuie LUCRATE!

    baftă!

    diana

    RăspundețiȘtergere
  10. Diana, vedem diferit, asta e sigur.Cum poate sa fie extravagant un petic de cer? Titlul propus de Doru imi place mult, de fapt mi-a placut de la inceput.dar este un titlu care obliga! nu oricine poate sa tina luna in buzunare.doar unul singur dintre noi o poate face fara sa-i rupa haina, chiar daca ne place sa credem ca toti suntem capabili. si despre teme, iar am a comenta.cum sa scriu eu despre moarte la 14 ani cand eu rad cu toata fata? si e o moda astazi sa vorbesti despre moarte! suntem tineri, iubim viata , cartea trebuie sa transmita sentimente curate, suflu nou, prospetime, cantec, dans! sa vina cu ceva colorat peste lumea asta.altfel nu reusim sa iesim in fata! asta e parerea mea si imi cer scuze pentru modul direct in care o spun, dar asta sunt! Doru, daca tu crezi ca este timpul titlului"cu luna in buzunare" asa sa fie, daca nu,te rog sa-l pastrezi.Avem nevoie de el.Sper sa nu-l foloseasca cineva pana atunci!

    RăspundețiȘtergere
  11. nu. un petic de cer e bine.
    dar o hartă pe care să fie scrise titluri din textele noastre e prea mult.
    la asta m-am referit.
    sper că nu te-ai supărat.
    şi mie îmi place să fiu directă.
    :D
    cît despre moarte :D da, probabil prea exagerat
    adică.. dacă ar fi o carte a mea, ar merge bine, pentru ca poemele mele nu sunt chiar colorate :D

    hug,
    diana

    RăspundețiȘtergere
  12. după ce am primit mail-ul
    m-am gîndit iar la copertă.

    uite cum o văd eu în forma perfectă:

    1.albă

    2.şi ca să nu fie prea simplă, dacă tot ai zis că în cazul în care e albă scade din preţ, iar putea da un luciu. nu ştiu ce tip e. dar probabil ştiţi. ca să-i zic aşa mai pe înţeles :D cred că se potriveşte cuvîntul "lunecoasă" :D:D:D

    2.tînărul pictat cu mîinile în buzunar. (dar nu cred că ar trebui să-i atîrne luna. nu cred că ar ieşi bine desenul aşa.) culoarea lui ar putea fi neagră sau un albastru un pic mai închis)

    3. titlul: cu luna în buzunare
    (repet: e genial)

    4. pe coperta din spate (nu ştiu dacă e corect să-i zic aşa) să apară numele autorilor, adică numele noastre.

    e părerea mea definitivă.

    diana

    RăspundețiȘtergere
  13. revin şi eu cu nişte idei. Mi-am făcut nişte notiţe, dar după ce am mai citit din părerile voastre, am selectat.

    Culoare:
    Alb mie la fel îmi place.Nu am obiecţii aici.

    Ilustraţie:
    Silueta eu o văd schiţată în creion, nu conturată perfect, ci în stil mai ,,abstract", libertin.

    Titluri:
    Cu luna în buzunare-sunt de acord.

    şi mi-am notat mici idei, timide:

    Flori de salcîm (simplă ideea).

    Strigăm tăcerea.

    Poeme fără frontiere (nu neapărat frontieră a unei ţări)

    Verbe în mişcare.


    A, şi mă mai gîndeam la ceva. Poate un mottou al nostru. Ce ziceţi?

    Nr. de texte:
    Cred şi eu vreo 10, dar lucrate mai întîi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Însă cum rămîne cu partea financiară?
    Doru, ne spui cîte ceva?
    Mă simt cam incomod. Noi vrem atîtea să facem, dar...

    RăspundețiȘtergere
  15. îmi place şi
    varianta ta, Maricica,

    poeme fără frontieră

    diana

    RăspundețiȘtergere
  16. Ideea cu luna in buzunare mi se pare chair foarte faina...si sunt si eu de parere ca ar trebui sa fie alba..coperta...poate, as vedea pe ea niste detalii mici, dar imi place si ideea cu tanarul cu mainile in buzunare. L-as vedea creionat si colorat partial...ca un fel de umbra, cum mai vedem anumite imagini prin cartile pentru copii. Asa-l vad eu.
    Numarul de texte e ok...dar, cum spune toata lumea, trebuie lucrate. Si ideea e ca eu am foarte multe poeme care nu sunt publicate aici, si multe care-s aici si nu prea-mi plac...mi-as dori sa mai pun cate ceva sa va aflu parerile, si sa vad ce pot schimba astfel incat sa dau ce e mai bun.
    Mi-ar placea si ideea cu mottoul.

    Inca o data, titlul mi se pare minunat. N-am nimic de obiectat.

    As mai da niste idei...degeaba, dar...

    Metapoeme înaripate.
    Lună metamorfozată.

    Încă o dată, precizez că titlul vostru mi se pare cel mai potrivit.

    RăspundețiȘtergere
  17. Şi eu aştept reacţii la poeziile mele. Nu prea am văzut la ultimele postări. Aş vrea păreri. Unde e bine, unde nu e bine şi mai trebuie de cizelat, ca să lucrăm pe texte cînd e publicat, e mai uşor. Dar aşa, trebuie să ne reîntoarcem la toate textele cu modificări, pe cînd se putea mai înainte de făcut aceste modificări. Nu doar la textele mele mă refer, în general.

    RăspundețiȘtergere
  18. Imi place Cu luna in buzunar, chiar foarte mult. Culoarea - da, alb e bine, e buna si pentru ochi si intr-un fel poate si atrage privirile, asta daca si desenul de deasupra este destul de bun. Parca am citit ceva despre o persoana care sa tina luna in buzunar - desenata oarecum mai ,,diferit". Mie imi place - ma gandeam la ceva mai abstract, mai degraba distorsionat, ca in lucrarile de caligrafie japoneza - sa se simta urma pensulei.
    Alte ganduri nu mai am si va rog sa nu va suparati, dar pt mine anul asta este unul dificil (Bac, pregatire admitere facultate etc.).
    Legat de texte: intr-adevar Ioana am cam inteles gresit. da, 10 e bine, dar lucrarile necesita multa corectura si daca vrem ceva valoros, nu cred ca se poate fara o supraveghere matura in creatie.Sincer, mi se par cam slabute creatiile noastre, acum dupa mai multa citire. Sunt ba prea pesimiste, macabre,ori prea banale. Asta e parerea mea doar ca simplu iubitor de lectura, recunosc nu am nicio legatura cu poezia. Ca o carte sa fie tinuta minte sau sa produca oarecare interes, trebuie sa aibe ceva aparte. Cele citite de mine si intrate de mult in istorie au o mare doza de realism ori de optimism. Cred ca ar trebui sa oferim ceva placut, usor de ctit, relaxant care sa ridice spiritul cititorului.- o speranta, ceva vesel.
    Recunosc, in micile mele ganduri nu exista asa ceva.
    In fine, cam atat. Sper ca nu v-am dat inapoi.

    RăspundețiȘtergere
  19. Scuzati lungimea. Acum mi-am dat seama. :))

    RăspundețiȘtergere
  20. Estera,
    daca zici ca a mai folosit cineva "Cu luna-n buzunar" noi vom renunta.
    Deocamdata cel mai bun titlu este cel dat de Mari, "Colibri".
    Oricum ne mai gandim, mai este timp pana terminam restul.

    Doru

    RăspundețiȘtergere
  21. M-am exprimat gresit. Am cit in comentariile de aici.

    RăspundețiȘtergere