vineri, 12 noiembrie 2010

Pinocchio e al tuturor!

Miroase a mere răscoapte, pârguite. Miroase a gutui galbene, gutui în care ţi-ai înfige dinţii să le muşti, dar nu poţi , ai dinţii prea slabi ,eşti prea copil, sunt prea copil.
Te joci toată ziua … toată ziua cu o jucărie stricată!
Miroase a rânced, a frunze şi a ploi reci. Miroase a jucării de lemn. Jucării de lemn cu şuruburi ruginite.

Ca un Pinocchio roşu de furie, un Pinocchio veşnic îndrăgostit de copaci. Chiar şi un Pinocchio daltonist, că prea sunt frunzele roşii. Defect din fabricaţie?

Pinocchio minte când trimite în fiecare octombire prima brumă. Îi creşte nasul, Pe nas îi cresc frunze; frunze vechi pe ramuri noi. Şi cad, cad toate.
Scârţâie şuruburile şi abia se mişcă, abia se plimbă printre trunchiurile dezgolite, biată păpuşă fără aţe. Jucărie stricată. Clipeşte cu pleoapele acoperite de pieliţă amară de nuci.

Biată păpuşă fără aţe.Ca un copil rătăcit prin pădure.Ca un rest de speranţă , firimituri de frunze, roşu,gutuie şi nuci, pieliţă amară, miros de soare putred în fructe pârguite…

Noi toţi suntem Gepetto şi Pinocchio al tuturor este!

4 comentarii:

  1. Pinocchio si Toamna. Un stil sigur, fara derapaje gramaticale. Reflexivă si cetoasa. Imi da un sentiment de stationare nehotarata. Nu e trama. Pluteste, dar nu se intampla.
    Punctaj: 5/8

    George L. Dumitru

    RăspundețiȘtergere
  2. Descriptiv, observaţii netransfigurate, care nu deraiază spre un sens mai generos. Poate ar fi fost mai bine:
    Te joci toată ziua … toată ziua "ca" o jucărie stricată!
    O metaforă frumoasă: Clipeşte cu pleoapele acoperite de pieliţă amară de nuci.
    Nota 5

    Cornel Traian Atanasiu

    RăspundețiȘtergere
  3. m-am tot gândit la finalul acesta...
    nota 6

    RăspundețiȘtergere
  4. Paragrafele nu sunt coerent înlănţuite şi salturile sunt prea bruşte dând impresia de forţare a logicii interioare a textului. Nu dă bine, semantic se "rupe" mult prea des. La un moment dat ai rămas fără inspiraţie şi ai improvizat pe metru patrat şi n-a ieşit. Finalul e interesant.

    Nota 6

    RăspundețiȘtergere