sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Câteva cuvinte

Aşteptăm ultimul membru al juriului, sper să apară în acest sfârşit de săptămână. Voi posta rezultatele finale luni, cu sau fără aceste ultime note.
Vreau să las câteva cuvinte. Speram s-o facă altcineva, mai diplomat.
Încep prin a mulţumi juriului. Sigur nu le-a fost uşor. Ne-au arătat unde greşim, dar au văzut şi părţile bune. Am primit note mici însă fiecare a fost lăudat pentru specificul lui. Sfaturile primite le vom urma.
Celor care au participat la acest exerciţiu, îi felicit pentru curajul de a-şi supune încercările unui juriu, deosebit de exigent după cum aţi putut constata şi voi. Fiind toţi în aceeaşi oală, ştiu că nu aţi avut timp să finisaţi textele. Eu, cel puţin, bănuiesc că şi voi, am fost în perioada testelor de tot felul, chiar şi două, trei pe zi, ceea ce nu prea lasă loc pentru alte activităţi, dacă ne dorim note bune. La şcoală.
Aici am luat note destul de mici. Adevărat. Eu zic să vedem partea bună a lucrurilor, să cercetăm şi să ne însuşim sfaturile, care, vă asigur că au fost date cu bună credinţă. Dacă vrem să devenim buni, cu adevărat buni, vom primi notele ca pe un medicament, cu gust amar, desigur, dar absolut necesar. Credinţa mea este că vor fi reprezentativi pentru generaţia noastră mulţi din acest grup. Am încredere în fiecare dintre voi, fiecare are scânteia necesară să devină personaj important în domeniul pe care va dori să-şi desfăşoare aripile. Chiar şi acei dintre noi care au primit cele mai mici note.
Cine mă cunoşte, cine îmi urmăreşte activitatea, ştie că nu vorbesc fără să fiu convins de ceea ce spun.
Provocarea aruncată de Maria a fost generoasă, dar şi grea, pentru că vedem toamna ca pe un corn al abundenţei şi frumuseţii, uitând cealaltă faţă, de bătrân ursuz a lui noiembrie. Observaţie care pare să nu fie valabilă anul acesta.
Deşi unii au protestat, deşi eram derutat eu însumi de cum o voi scoate la capăt, tema dificilă m-a atras, m-a impulsionat, mi-am dorit imediat să particip. Era ceva nou.
Se cerea un limbaj liric, părerea mea, cred că anotimpul o impune, cu toată simbolistica ţesută în trenă. Şi când plânge, toamna are un farmec pe care nu-l regăseşti în alte anotimpuri. Tacit, cei mai mulţi aţi fost de acord, dovadă scrierile voastre.
Fără a da nume, vreau să remarc câteva texte, pentru titlu, ieşit din tipare, care pe mine m-au surprins, plăcut: În cuib doar puii, Pinocchio e al tuturor!, Empatii violete. Superbe!
Ar părea că şi Elegia I se încadrează, se detaşează, din păcate e uzitat de mulţi autori. Oricum e altceva comparativ cu ceilalţi.
Ceea ce percep ca negativ este faptul că nu prea s-a respectat tema. Era bine să fie un prim criteriu de apreciere a textelor, mai ales că am pornit de la ideea de exerciţiu, temă obligatorie.
Vă poftesc pe toţi să vă spuneţi părerea asupra textelor, inclusiv cele proprii. Notele voastre sunt binevenite. Aştept păreri pertinente.

Vă anunţ, de asemenea că am găsit susţinători pentru cartea noastră. Amănunte mai încolo, să vedem cum evoluează lucrurile.

Lansez o nouă temă, o provocare de altă factură: basmul sau povestea. Subiectul rămâne la alegerea fiecăruia. Singura condiţie: numărul de cuvinte minim 250, maxim 500, fondul Times Roman 12.
Termen: o lună, respectiv înainte de Crăciun cu o săptămână.
Apoi vacanţă.

Ce ziceţi de o carte de poveşti scrisă de adolescenţi?

Vă aştept. Succes tuturor!

Doru Emanuel

7 comentarii:

  1. Salutare! Neparticipand la exercitiu si nefiind nici punctul meu forte critica, o sa trec direct la felicitari. Asa ca, sincerele mele felicitari tuturor care au participat.Va apreciez ca v-ati facut timp, cu greu poate, dar ati reusit pana la urma sa raspundeti provocarii. De asemenea, multumiri si juriului pentru timp, idei, sfaturi, aprecieri. Maria, Doru, multumiri si voua pentru propuneri, pentru ca va implicati asa mult.

    Mult succes in continuoare!

    Buffy

    RăspundețiȘtergere
  2. cred că mai întîi de toate trebuie să-i mulţumim lui Doru, pentru munca depusă în a căuta cine să aprecieze textele scrise de "micuţi" ca noi. ceea ce face e o dovadă a faptului că se atîrnă cu deosebit interes, deci un bravo! şi un mulţumesc!

    revenind la juriu, o să zic că îmi pare bine că am fost citiţi şi de cineva mult mai buni ca noi.
    mi-a plăcut ce a zis Doru cu medicamentul. e chiar adevărat. trebuie să tindem la o stare perfectă, cu toate că perfecţiunea e imposibil s-o atingi, şi în acelaşi timp să rămînem a fi noi, aşa cum e firea în noastră.
    mulţumesc juriului pentru timpul acordat!

    îmi pare bine că, chiar dacă abia în ultimile zile, s-au implicat în exerciţiu mai mulţi condeieri. felicitări şi lor!

    diana

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca si Diana vreau să-i multumesc intai lui Doru pentru ca reusit sa aduca persoane cu nume "greu" sa ne noteze lucrarile.Note mici, note mari,nu conteaza...important este ca fiecare a spus unde am gresit.De noi depinde daca o sa aplicam sfaturile valoroase.Acum multumesc membrilor juriului pentru ca au avut bunavointa de a ne oferi o bucatica din timpul si experienta dumnealor.Va multumim OAMENI DRAGI!Si tie Maria pentru initiativa! Si participantilor mai mult sau mai putin lenesi le multumesc, ne urnim cam greu, dar cand o sa ne urnim ...atunci sa te feresti!!!Ei uite ca ma impiedic in laude...eu aia cartitoare!!! Doru, sunt convinsa ca putem sa scriem o extraordinara carte de povesti pentru cei mici.
    Succes prieteni! Hei!!! Prieteni,da?
    cu drag, ioana

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna:)!
    Nici eu nu am participat la exercitiu tocmai din cauza scolii si a lipsei de timp si sincer imi pare rau.
    Si da felicitari tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Estera,
    Tot ce am realizat aici este cu ajutorul vostru. Printre ei şi tu. Ţi se cuvin şi ţie mulţumiri.
    Îmi pare rău că nu ai avut timp să participi, ştiu că te pregăteşti pentru Bac.
    Poate la următoarea temă. Ce spui? Eu te aştept cu o poveste la fel de hazlie ca cea a sarmalelor.

    Diana,
    Îţi mulţumesc pentru aprecieri. Fiecare în parte le merită.
    Aş risca şi aş zice că ai vrut să scrii “începători” nu “micuţi”. Asta suntem. Deocamdată.
    Îţi mulţumesc şi eu de participare.

    Ioana,
    Îţi mulţumesc şi ţie pentru cuvintele lăsate, pentru ajutorul constant, pentru eforturile tale de aţi îmbunătăţii stilul şi nu în ultimul rând pentru participare.

    Ema,
    Mulţumim că eşti alături de noi.
    Ţi-am simţit lipsa în ultima vreme. Încearcă să participi la această „provocare”.
    Aş fi încântat.

    Doru Emanuel

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-ar face mare placere sa raspund macar la aceasta provocare. Ma voi strdaui, mai ales ca este ceea ce imi place mie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitarile mele Doru.
    Noua tema mi se pare minunata, abia astept sa va citesc, poate scriu si eu, daca indraznesc sa ma strecor pe caile povestilor.
    Ella

    RăspundețiȘtergere